Blog

Aktuelt, Nyheter

Er du «Årets matredder i Fjellregionen»?

Før jul i år skal FIAS kåre årets matredder, og både privatpersoner og bedrifter inviteres til å delta. 

I forbindelse med den nye sorteringsordningen, der Fjellregionen for første gang skal sortere ut matavfall og FIAS skal gjenvinne det, settes søkelyset på å redde spiselig mat fra matavfallsdunken.

Hva er en matredder?
En matredder er en som bruker sansene, spiser opp matrester og inspirerer andre til det samme. Fjellregionens matredder skal være en person eller bedrift som ved hjelp av kreativitet og stå-på-vilje bidrar til å redusere matsvinn.

Hvordan delta
Du kan være en privatperson som legger vekt på å minske matsvinnet ditt eller på arbeidsplassen din, eller en bedrift som fokuserer på å redde mat. Du kan også ha ambisjoner om å bli bedre på dette.

Hva kan jeg gjøre?
Du kan dokumentere ditt engasjement hvordan du vil. Du kan for eksempel vise fram hva du lager av restemat, hvordan du sorterer, eller hva som gjøres i bedriftens kantine for å minske matsvinnet.

Matredder-tips
1. Redd matvarer som straks går ut på dato! Ta en kikk i butikken først, og så kan du planlegge handlingen etter hva du har funnet til halv pris. Den kan også fint fryses ned – uansett sparer både penger og miljø.
2. Se, lukt og smak på matvarer før du kaster dem som har gått ut på dato. Det meste holder seg helt fint lenger enn du tror!
3. Det er forskjell på «best før» og «holdbar til». Mat som er merket «best før» kan spises to til tre måneder etter dato, hvis den blir godt oppbevart i kjøleskap med riktig temperatur og innpakning.
4. Kjøper du bananer så sjekk om det er noen single du kan ta. Det er nemlig mye kortere holdbarhet på dem og matbutikkene må kaste store mengder av single bananer hvert år.
5. Er du veldig glad i ferskt brød? Noe av det vi kaster mest av er brød. Tenk ut hvordan du kan spise brød og kaste minst mulig. En frossen brødskive tiner veldig fort. Kunne det vært lurt om du frøs ned skiver og tok ut en og en litt før du skal spise?

X