Mer info kommer.
Bredmyra i Holtålen ble fredet som naturreservat ved kronprinsreg. res. av 21. desember 1990. Reservatet dekker et areal på 691 dekar. Formålet med fredningen er å bevare et av de største gjenværende ombrotrofe myrkompleksene i det indre av Trøndelags dalganger.
En ombrotrof myr (nedbørsmyr) får tilført næring kun gjennomnedbør og har derfor en relativt fattig vegetasjon med forholdsvis få plantearter.
Bredmyra er ei typisk “skogsmyr” i de høyereliggende delene av Sør-Trøndelag (540 m.o.h.). Myrreservatet avgrenses i vest, nord og øst av skogdekt fastmark og i sør av bakkemyr. Deler av myra har vært slått i tidligere tider.
Myras sentrale deler er dominert av ei ombrotrof planmyr med en veksling av lyngdominerte tuer og mellomliggende matter. Tuene har røsslyng, fjellkrekling, dvergbjørk, blokkebær, furutorvmose og rusttorvmose som viktige arter. Et kystpreg i tuevegetasjonen her er innslaget av heigråmose. I mattene dominerer bjønnskjegg og torvull sammen med dvergtorvmose, bjørnetorvmose, svelttorvmose og stivtorvmose. Mot nord og sør går planmyra gradvis over i svakt hellende bakkemyrer med fattig og intermediær (“mellomrik”) vegetasjon med innslag av bl.a. rome og lapptorvmose. Rikmyr med arter som gullmyr-klegg, engmarihand, breiull, myrgittermose, gullmose og brun-makkemose inngår bare i mindre områder på myra. Blystarr vokser sammen med stormakkemose og navergulmose ved ei lita myrtjønn (“lonk” på dialekt) i myras sørvestkant. Her har en også rike kilder i myrkanten dominert av stortuffmose.
Naturreservatet ligger i både Holtålen og Midtre Gauldal kommuner.
Formålet med naturreservatet er å bevare et tilnærmet urørt naturområde med sitt biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer, arter og naturlige økologiske prosesser. Området er særpreget ved sin mosaikk mellom kontinuitetsbarskog med innslag av rike skogtyper og rikmyr.
Forskrift om verneplan for skog. Freding av Dragåsvollan naturreservat i Holtålen og Midtre Gauldal kommuner her…