Blog

Aktuelt, Nyheter

Status Bygdevekstprosjektet

Signering Bygdevekstavtalen

Bygdevekstprosjektet 

Her kommer en statusoppdatering for Bygdevekstprosjektet per juli 2024. 

Bygdevekstprosjektet er et nytt distriktspolitisk virkemiddel som skal bidra til bosetting, sikre kompetent arbeidskraft og fremtidsretta næringsutvikling.  

Det er Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) som leder prosjektet på vegne av staten.
Holtålen kommune søkte sammen med Rindal kommune, og var så heldige å bli utvalgt som én av fem piloter nasjonalt. I tillegg til oss er Indre Namdal én pilot, samt 3 piloter på Finnmarkskysten, totalt 17 kommuner i pulje 1 av prosjektet.  

2023 ble brukt til å finne ut hvilke punkter vi ønsker å jobbe med, noe som krevde mange møtepunkter mellom mange aktører, både lokalt, regionalt og nasjonalt.  

Det ble klart at Trøndelag Fylkeskommune også ønsket å være en part i avtalen, så den er nå vedtatt i kommunestyrene i Rindal og Holtålen, Fylkestinget i Trøndelag, samt Regjering.
Offisiell signering ble foretatt av alle parter 3. juni i Gammelgården i Haltdalen. Der stilte statsråd Erling Sande for staten, fylkesordfører Tomas Iver Hallem for Trøndelag Fylkeskommune, Ordfører i Rindal kommune Mildrid Kattem Aune og varaordfører i Holtålen kommune Liv Grete Heksem.  

Denne signeringen gjaldt hovedavtalen mellom partene og gjelder for 2024 – 2027. Ut fra den skal det utarbeides en handlingsplan som skal revideres årlig. Denne er mye mer detaljert enn hovedavtalen, og beskriver alle tiltak som skal gjøres og finansiering knyttet til disse.  

Rindal/Holtålen har valgt følgende områder å jobbe med i handlingsplanen for 2024: 

  • Delmål 1 Øke boligbygging og utvikle nye boligtilbud 
  • Delmål 2 Øke samarbeid om samfunnsutvikling og planlegging 
  • Delmål 3 Øke rekruttering av relevant arbeidskraft 
  • Delmål 4 Øke mobilitet for innbyggere og tilreisende 
  • Delmål 5 Styrke landbruksnæringa i Rindal og Holtålen 
  • Delmål 6 Øke tilgang til og bruk av fleksibel og desentralisert utdanning 
  • Delmål 7 Øke lokale studie- og kontorfellesskap 

Punktene står i prioritert rekkefølge.
Handlingsplanen for 2024 ble behandlet i Kommunestyret i Holtålen 18. Juni. For den som ønsker mer detaljer om delmålene, finnes den på kommunens hjemmeside under:
politikk – politisk møtekalender – kommunestyret i kalenderen for 18. juni i sak 78/2024.  

 

I tillegg til avtalepartene nevnt over, er det flere samarbeidsparter involvert i prosjektet. Vi har spesielt tett samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag og Husbanken, i tillegg til flere andre parter. Distriktssenteret er statens kompetansesenter for distriktsutvikling, og følger oss tett som samarbeidspart og prosessveileder. I tillegg er Sintef involvert med følgeforskning.  

Lokalt har vi hatt kontakt med aktuelle fagmiljøer og samarbeidsparter under hvert delmål. Etter hvert som tiltakene blir igangsatt utover året, vil enda flere lokalt få en forespørsel om å bli involvert i arbeidet.  

Når det gjelder ressurser i prosjektet, så har Holtålen kommune to ansatte som jobber i prosjektet på statlig finansiering. Siri Hegseth er ansatt som prosjektleder, og får frikjøpt deler av stillingen som kulturkonsulent med statlige prosjektmidler. I tillegg er Arve Hitterdal ansatt som prosjektmedarbeider i fullstilling finansiert med prosjektmidlene.
Utover det bidrar flere kommunalt ansatte i prosjektet ut fra fagområder i enkelte av delmålene. Dette er kommunens egeninnsats i prosjektet.  

Piloten Rindal/Holtålen får i fellesskap 2 millioner i hvert av årene 2023 – 2025 som skal gå til å drive prosjektet.
I tillegg mottok Bygdevekstprosjektet 50 millioner over statsbudsjettet for 2024. Dette ble delt på antall kommuner, så vår pilot (Rindal/Holtålen) får til sammen 6 millioner av denne potten.
Disse midlene skal knyttes opp i handlingsplanen, og bruken skal godkjennes av KDD.
Midlene kan ikke brukes i ordinær drift eller som tilskudd ut til andre.  

Vi har lært veldig mye gjennom prosjektet allerede, og mener prosessen i seg selv har stor verdi. Vi knytter et godt nettverk, og har gode kontakter inn mot både regionale og nasjonale myndigheter. Dette har stor verdi for en liten distriktskommune. 

Det er et mål i prosjektet at tiltakene vi prøver ut skal ha overføringsverdi til andre distriktskommuner, og vi håper vi sammen med vår gode samarbeidspartner Rindal kan utvikle og teste nye løsninger for fremtidens distrikts – Norge.  

Om noen har spørsmål eller innspill til prosjektet, så tar vi imot de med glede! Ta isåfall kontakt med Siri eller Arve.  

 

Bildet er fra signering av Bygdevekstavtalen i Gammelgården 3. juni 2024.
F.v: Statsråd Erling Sande, ordfører i Rindal kommune; Mildrid Kattem Aune, varaordfører i Holtålen kommune; Liv Grete Heksem og fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

 

X