Blog

Aktuelt, Nyheter

Oppunder Fjellbandet 2017 i salg!

Rykende ferskt

Ikke på noen annen tid av året er vi mer opptatt av røtter og historie enn når nettene blir lange og året snart er omme. Da har mange behov for å både oppsummere og se framover.

I Oppunder Fjellbandet får en hjelp til perspektivene. Også denne høsten har Holtålen kommunes lokalhistoriske tidsskrift hentet fram historier fra livet slik det har blitt levd i Ålen og Haltdalen opp gjennom tidene. Noen vil være ukjente, andre vil vekke gjenkjennelse og minner.

Husker du Bånnski, Tension, Seminarium og B-Gjengen? Vi snakker ikke om lugubre figurer fra Donald Duck, men om lokale rockeband fra Ålen. Musiker og journalist Per Magne Moan har lett seg fram til rockens spede start i fjellbygda, og funnet litt av hvert. Det samme har sportsjournalist Lillian Holden gjort. Hun portretterer Kjell Jacob Sollie, Ålens store skihelt fra 1970- og 80-åra. Det sies at det luktet svidd når ålbyggen utfordret langrennseliten i løypene. Til slutt ble han selv en av toppene, og kom til OL i Lake Placid i 1980.

På Renolsvollen ved Riasten var det kafé i mange år. Et trollmaleri som hang på en av tømmerveggene vakte både skrekk og fryd hos de små. Hvem malte bildet? Hvilken historie ligger bak? John Ole Morken ruller opp en fortelling som fører oss både til Canada og til nazistenes grimme fangehull.

Andre verdenskrig er bakteppet for Harald Reitan, når han skriver om sin onkel med samme navn. Onkelen kom fra en familie der brødrene valgte ulik side under okkupasjonen. Milorg-mannen Harald Reitan ble henrettet av tyskerne for motstandsarbeidet sitt. 73 år senere forsøker nevøen å finne ut av mystikken som alltid har innhyllet onkelen.

Dette er noen av de mange gode historiene som har fått plass i Oppunder Fjellbandet 2017. 15 forfattere har bidratt til juleutgaven av Oppunder Fjellbandet denne gang: Torgun Brean, Hans Svenne, Harald Reitan, Per Magne Moan, Lillian Holden, Synnøve B. Lillevold, Trond Arnesen, Åse Juveli Berg, Arne Borren, Marit Hov Folde, Hans O. Grønli, Einar Gjærevold, John Ole Morken, Jon Åsvold og Georg Melien. Illustratører: Kari Vårhus og Kjetil Løberg. Redaktør er som vanlig Einar Gjærevold.

Bladet, som koster 175 kr, selges i helga på dørene av Ivrig 4H i Haltdalen, og av 10. klasse ved Hov skole i Hessdalen og Ålen. Kontanter og Vipps kan benyttes. Fra tirsdag 28. november er bladet i salg i dagligvarebutikkene i Ålen og Haltdalen, og på Amneus Boghandel på Røros. Bladet vil også bli solgt i butikkene i Singsås, Kotsøy og Tydal, og hos Norli på Nordre gate i Trondheim.

Vel møtt i Fjellbandet!

 

X